NH Nieuws op pad met Jos Vrolijk voor de weidevogels
Op 14 maart verscheen de secretaris van het bestuur van de Stichting Beschermers Amstelland, Jos Vrolijk, op NH Nieuws-tv in een natuurprogramma over de weidevogels. In dit geval als ecologisch adviseur van Groengebied Amstelland. "Het gaat niet goed met de weidevogel in ons land ", waarschuwt Jos.
Verstedelijking, een drogere bodem en het gebruik van kunstmest zetten de populatie onder druk. Toch zijn er nog plekken waar deze vogels wél gedijen: in Amstelland, bijvoorbeeld in de Middelpolder.
De populaties van weidevogels zoals de grutto, kievit en scholekster nemen al jaren af. Volgens ecologisch adviseur Jos Vrolijk komt dit vooral door toenemende infrastructuur, de druk op de beschikbare ruimte en intensieve landbouw. De kwaliteit van de broedgebieden is daardoor achteruitgegaan, met directe gevolgen voor de vogels.
Meerdere oorzaken
Uitbreiding van wegen, steden en recreatiegebieden zorgt ervoor dat natuurgebieden steeds kleiner en meer verspreid raken. "Hierdoor wordt het voor veel weidevogels steeds lastiger om geschikte broedplaatsen te vinden", legt Vrolijk uit. Daarnaast zorgt een lagere grondwaterstand en verlaging van het oppervlaktewaterpeil voor een drogere bodem, terwijl kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen het aantal insecten en wormen verminderen. Dat is problematisch, omdat jonge kuikens juist afhankelijk zijn van deze voedselbronnen om te overleven.
De Middelpolder
Toch zijn er nog gebieden in Noord-Holland waar weidevogels het relatief goed doen. De Middelpolder, gelegen tussen Amstelveen en Amsterdam, is zo’n uitzondering. "Dat komt vooral door de extensieve landbouw die hier wordt toegepast," vertelt Vrolijk. In dit gebied gebruiken boeren minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en maaien ze later in het seizoen. Dit zorgt voor een rijker bodemleven en meer voedsel voor de vogels. "De samenwerking tussen de gemeente, natuurbeschermers en boeren is hier essentieel", benadrukt Vrolijk.
Oplossing
Vrolijk stelt dat het noodzakelijk is om de bestaande weidevogelgebieden zo veel mogelijk te beschermen om verdere versnippering te voorkomen. "In Noord-Holland zien we ook veel 'grasfalt', weilanden die er groen uitzien, maar weinig biodiversiteit bevatten", legt hij uit. "Meer kruidenrijk grasland zou de weidevogels helpen, omdat het een rijkere voedselbron en een betere leefomgeving biedt." Daarnaast pleit Vrolijk voor een extensievere vorm van landbouw in heel Noord-Holland, waarbij boeren meer rekening houden met de natuur. "Dat betekent onder andere later maaien en minder intensieve bemesting, zodat er meer voedsel en broedplaatsen beschikbaar blijven voor de weidevogels."
In opdracht van Recreatieschap Groengebied Amstelland maakte Jos in 2024 een veldwerkstudie en bijbehorende rapportage van twee recreatiegebieden van Groengebied Amstelland met een broedvogelinventarisatie, van de Ouderkerkerplas en de Korte Dwarsweg, Bureau Mergis, Jos Vrolijk, juli 2024.
Bron: NH Nieuws, 14 maart 2025, artikel geschreven door: Quintus Ruppert.
Zie de video op de site van NH Nieuws: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/346570/weidevogels-in-de-knel-broedgebieden-verdwijnen-in-noord-holland
Weidevogels en broedvogels in Amsterdam en omgeving
In 2022 werd met een zeer uitgebreide studie de vogelstand (jaarrond) in Amsterdam en omgeving (van Uithoorn tot Marken) per vierkante kilometer nauwkeurig in kaart gebracht. Deze 'Atlas van de vogels Amsterdam' is openbaar en gratis op de website van de Gemeente Amsterdam te raadplegen. Hieruit blijkt dat de gehele polder De Ronde Hoep (dus niet alleen de kern met het reservaat) voor zeer veel vogels een essentiële fourageer- en rustplek is waar de vogels (relatief) ongestoord kunnen vertoeven.
Per vogelsoort kun je een kaart opvragen, bijvoorbeeld van de kievit die niet alleen een van de belangrijkste broedvogels in de Ronde Hoep is, maar in de herfst, de winter en ook in het vroege voorjaar ook met vele duizenden in de gehele Ronde Hoep pleistert. Zie hier de openbare link: https://maps.amsterdam.nl/vogelatlas/
Comments